Spoznavanje začimb
V poletnih mesecih spoznavamo in pridelujemo zelišča, v zimskem času pa se posvečamo začimbam.
Tako smo spoznavali pet najdražjih začimb: žafran, vanilijo, kardamom, klinčke, cimet. Posvetili pa smo se tudi ostalim, kot so poper, piment, kurkuma, muškatni orešek, ingver ...
Žafran je najdražja začimba, saj zahteva veliko ročnega dela. Za 500 g te začimbe je namreč potrebno nabrati cvetne brazde iz približno 80 000 cvetov pravega žafrana.
Ima pomembne zdravilne učinke, in sicer obnavlja kri, pomlajuje, povečuje energijo, izboljša razpoloženje, spomin, koncentracijo, lajša simptome depresije. Uporabljamo ga v kulinariki kot začimbo za ribe, perutnino, riž, kolača, likerje ...
Njegovo aromo in okus spoznavali s pripravo in degustacijo žafranovega mleka.
Pa saj vsi poznamo rek "drago kot žafran".