Biotechnological School Rakičan
Rakičan, Lendavska 3
9000 Murska Sobota
02 530 37 50
Splet: http://www.solarakican.si
E-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
V četrtek, 26. januarja 2023 se je odvijalo področno tekmovanje osnovnih in srednjih šol v streljanju z zračnim orožjem.
Tekmovanje je bilo na strelišču v Murski Soboti, tekmovalo pa je skupno 63 učencev in dijakov.
Naš dijak, Mišo Hari, je prejel zlato medaljo v kategoriji dijaki-serijsko.
Sledi nastop na zaključnem finalnem šolskem tekmovanju, ki bo potekalo 23.marca na centralnem strelišču v Ljubljani.
Mišo, iskrene čestitke in veliko uspehov še naprej!
V poletnih mesecih spoznavamo in pridelujemo zelišča, v zimskem času pa se posvečamo začimbam.
Tako smo spoznavali pet najdražjih začimb: žafran, vanilijo, kardamom, klinčke, cimet. Posvetili pa smo se tudi ostalim, kot so poper, piment, kurkuma, muškatni orešek, ingver ...
Žafran je najdražja začimba, saj zahteva veliko ročnega dela. Za 500 g te začimbe je namreč potrebno nabrati cvetne brazde iz približno 80 000 cvetov pravega žafrana.
Ima pomembne zdravilne učinke, in sicer obnavlja kri, pomlajuje, povečuje energijo, izboljša razpoloženje, spomin, koncentracijo, lajša simptome depresije. Uporabljamo ga v kulinariki kot začimbo za ribe, perutnino, riž, kolača, likerje ...
Njegovo aromo in okus spoznavali s pripravo in degustacijo žafranovega mleka.
Pa saj vsi poznamo rek "drago kot žafran".
Dijaki izobraževalnega programa gospodar na podeželju ter pomočnik v biotehniki in oskrbi so v spremstvu učiteljev obiskali bencinski servis MOL v Murski Soboti.
Vodja bencinskega servisa je dijakom predstavil delovanje bencinskega servisa, različne naftne derivate in ostale storitve servisa. Obenem jim opisal pot od črpanja črnega zlata, pridobivanja naftnih derivatov, ter prevzema derivatov na posamezni bencinski servis.
Dobili so tudi zelo pomembne podatke ter informacije o aditivih in o kvaliteti naftnih derivatov.
Vodji bencinskega servisa MOL se iskreno zahvaljujemo za sprejem in strokovno izčrpno predstavitev.
Dejan KOČIŠ
Z nadaljnim brskanjem po naši spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij si preberite Pravno obvestilo.